Komunikacyjny wymiar kompetencji społecznych: konstruowanie pozytywnych aktów wartościowania - Moczulska, Marta; Winkler, Renata (The communication dimension of social competence: the construction of positive evaluative acts, 2014)
W artykule podjęto próbę identyfikacji wytycznych konstruowania takich aktów pozytywnego wartościowania uczestnika wymiany komunikacyjnej w środowisku pracy, które pozbawione są akcentu deprecjonowania i sprzyjają budowaniu relacji interpersonalnych. Punktem wyjścia jest zarysowanie znaczenia kompetencji społecznych i roli umiejętności prawidłowego formułowania komunikatów. Autorki dokonały przeglądu podstawowych błędów popełnianych przy konstruowaniu komunikatów. Wyróżniły dwa ich rodzaje (wertykalne, horyzontalne). Pojawianie się tych błędów – poprzez umniejszenie rozmówcy – może skutkować nie tylko zahamowaniem procesu komunikowania się, ale również pogorszeniem relacji. Uwzględniając strukturę komunikatu, autorki zaproponowały taką konstrukcję formułowania przekazu, która sprzyja porozumieniu się, a przez to wspiera relacje interpersonalne
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2014, Nr 4 (21), s. 64-74
Keywords: komunikacja; zdarzenie językowe; akty wartościowania; communication; language events; positive evaluative acts