Zarządzanie publiczne – próba systematyzacji koncepcji - Szumowski, Witold (Public management – attempt of concepts systematization, 2014)
W artykule podjęto próbę systematyzacji najważniejszych koncepcji zarządzania z obszaru zarządzania publicznego. Punktem wyjścia dla rozważań było określenie znaczenia terminu zarządzanie publiczne oraz wskazanie na wieloaspektowość tego pojęcia. W dalszej części artykułu scharakteryzowano poglądy dotyczące genezy zarządzania publicznego, a następnie skrótowo przedstawiono rozwój tej dyscypliny w ujęciu historycznym. W ostatniej części artykułu przedstawiono założenia dwóch współczesnych nurtów w zarządzaniu publicznym: new public management oraz public governance
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2014, Nr 4 (21), s. 86-98
Keywords: zarządzanie publiczne; współzarządzanie; współrządzenie sieciowe; administracja; administracja publiczna; koncepcje zarządzania; public management; new public management; public governance; network governance; administration; public administration; concepts of management in public administration