Rola przeglądów zarządzania w doskonaleniu jakości i bezpieczeństwa żywności, obsługi klienta oraz systemu zarządzania jakością w dwóch wybranych przedsiębiorstwach przemysłu żywnościowego - Lesiów, Tomasz; Orzechowska-Przybyła, Kamila; Niewelt, Alina (The role of management reviews in the improvement of food quality and safety, customer service and quality management system in two selected enterprises of food industry, 2014)
Celem pracy było zbadanie wpływu przeglądów zarządzania na różne obszary funkcjonowania dwóch zakładów produkcji żywności. Badania przeprowadzono w latach 2007-2013 w Zamrażalni Owoców i Warzyw Wiktor Tyc Sp. z o.o. oraz w okresie 2010-2014 w Credin Polska Sp. z o.o. − producenta wysokiej jakości mieszanek piekarsko-cukierniczych. W trakcie przeprowadzanych przeglądów zarządzania wykorzystywano wyniki audytów wewnętrznych i zewnętrznych, analizy działań korygujących i zapobiegawczych oraz reklamacji, jak również wywiady z pracownikami. Główne obszary objęte przeglądami zarządzania to strategiczne zarządzanie firmą, bezpieczeństwo zdrowotne żywności, proces realizacji zamówienia klienta wraz z oceną zadowolenia klienta oraz dalsze doskonalenie
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2014, Nr 4 (15), s. 56-75
Keywords: zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności; przegląd zarządzania; standaryzacja zarządzania bezpieczeństwem żywności; ewaluacja systemów bezpieczeństwa żywności; audyt wewnętrzny i zewnętrzny; zadowolenie klienta; rozwój przedsiębiorstwa; ciągłe doskonalenie; quality and food safety management; management review; standardization of food safety management; evaluation of food safety systems; internal and external audit; customer satisfaction; enterprise development; continuous improvement