Analiza wpływu stresorów na pracowników - Zięba, Anna (Analysis of stressors effect on employees, 2012)
W artykule przedstawiono zastosowanie dwuparametrowego modelu logistycznego do analizy stresorów społecznych. Model ten może być wykorzystany do określania względnej siły oddziaływania stresorów na poszczególnych respondentów. Jednocześnie zaproponowano poszerzenie analizy stresorów. Wykorzystano testy statystyczne i zbadano, czy przynależność do różnych grup pracowniczych (grupa pracowników fizycznych i umysłowych) i rodzaj umowy o pracę ma wpływ na odbiór stresorów
Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2012, Nr 10 (16), s. 83-92
Keywords: model 2-PL; stresor; stressors; modele IRT