Analiza niedowartościowania kobiet w Polsce w zakresie wysokich wynagrodzeń - Bartosiewicz, Stanisława; Błaczkowska, Anna (Analysis of women undervaluation in Poland in terms of high salaries, 2014)
Celem artykułu jest wykazanie, że kobiety w Polsce są wyraźnie niedowartościowanie w zakresie wysokich wynagrodzeń. Wykorzystano dane GUS z październików w latach 2004, 2006, 2008 i 2010. W każdym województwie i w każdym roku wybrano po 5 mężczyzn i 5 kobiet, otrzymujących najwyższe wynagrodzenia ogółem. Do wykazania płacowego niedowartościowania kobiet w porównaniu z mężczyznami skonstruowano wskaźniki pozwalające ocenić poziom wynagrodzeń kobiet, ich wiek, staż pracy i wykształcenie na tle mężczyzn. Analizy wykazały, że kobiety w każdym badanym roku mają wyraźnie niższe wynagrodzenie niż mężczyźni. Kobiety są średnio młodsze od mężczyzn i mają często krótszy staż pracy, jednak przewyższają mężczyzn poziomem wykształcenia. Zatem ich niższe wynagrodzenie wskazuje na wyraźne niedowartościowanie kobiet w zakresie wysokich wynagrodzeń
Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2014, Nr 12 (18), s. 209-223
Keywords: niedowartościowanie kobiet; wysokie wynagrodzenia kobiet i mężczyzn; krezus; prawdziwy krezus; superkrezus; staż pracy; wykształcenie; undervaluation of women; women and men high salaries; nabob; real nabob; supernabob; seniority; education