Wykorzystanie uogólnionego rozkładu gamma do generowania tablicy dwudzielczej - Sulewski, Piotr (Using the generalized gamma distribution to generate contingency tables, 2014)
Artykuł poświęcony jest generowaniu zawartości tablicy dwudzielczej (TD) 2 × k z wykorzystaniem uogólnionego rozkładu gamma (URG). Opisano w nim generator liczb losowych URG oraz sposób tworzenia TD 2 × k na podstawie wartości dystrybuanty doświadczalnej i dystrybuanty teoretycznej rozkładu wykładniczego, który jest szczególnym przypadkiem URG
Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2014, Nr 12 (18), s. 339-347
Keywords: generacja tablic dwudzielczych; uogólniony rozkład gamma; liczby losowe o uogólnionym rozkładzie gamma; rozkład wykładniczy; generation of two-way tables; generalized gamma distribution; generalized gamma random value; exponential distribution