Crowdsourcing, czyli pozyskiwanie zasobów na rynkach sieciowych - Mazurek, Szymon (Crowdsourcing as a practice of obtaining goods from network markets, 2015)
Crowdsourcing to proces uzyskiwania przez przedsiębiorstwo danego dobra lub wartości od licznej grupy ludzi lub firm (tzw. tłum), których tożsamość (w przeciwieństwie do outsourcingu) nie jest w całym procesie istotna. Dodatkowo jednostkowe zaangażowanie każdego z uczestników może być bardzo małe. W artykule omówiono istotę crowdsourcingu oraz zaprezentowano różne jego rodzaje. Przedstawiono przykłady skutecznego wykorzystania crowdsourcingu w celu pozyskania takich dóbr i wartości, jak: informacje, dobra cyfrowe, środki finansowe, usługi, innowacyjne pomysły czy zasoby techniczne. Opisano również podstawowe zasady funkcjonowania platform crowdsourcingowych oraz prawidłowości rządzące procesami organizacji relacji między dostawcami i odbiorcami. Pod koniec rozważań omówiono możliwość wykorzystania crowdsourcingu do pozyskiwaniu zasobów na potrzeby biznesu międzynarodowego
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2015, Nr 1 (5), s. 124-137
Keywords: crowdsourcing; ekonomia sieci; sieci przedsiębiorstw; crowdfunding; social lending; microtasking; grid computing; outsourcing; economy of networks; business networks