W poszukiwaniu kontekstu odnowy strategicznej: czy wielkość i wiek przedsiębiorstwa mają znaczenie? - Bratnicka, Katarzyna (In search of strategic renewal context. Does firm size and age matter?, 2014)
W artykule sformułowałam twierdzenia dotyczące charakterystyk kontekstualnych ukierunkowujących odnowę strategiczną. Teoretyzując o roli kontekstu organizacyjnego w odnowie strategicznej, argumentuję, że wielkość i okres istnienia przedsiębiorstwa jako odrębne elementy takiego kontekstu są pozytywnie powiązane z odnową strategiczną na wzór zależności prostoliniowej bądź krzywoliniowej. Wyjaśniam również, jak wspólny efekt wielkości i wieku przedsiębiorstwa wpływa na wybór dotyczący odnowy strategicznej, tworząc zależność krzywoliniową. Dzięki dostarczeniu wglądu w naturę oraz w implikacje wielkości i okresu istnienia przedsiębiorstwa, przedstawione ramy teoretyczne wraz z syntezą literatury przedmiotu oferują zarówno jasność konceptualną, jak też wskazują kierunki przyszłych badań
Management Forum, 2014, Nr 5, s. 9-17
Keywords: odnowa strategiczna; wielkość przedsiębiorstwa; okres istnienia przedsiębiorstwa; strategic renewal; firm size; firm age