Wielopoziomowa selekcja jako optyka organizacyjnej (ko)ewolucji - Stańczyk-Hugiet, Ewa (Multilevel selection as viewpoint of organizational (co)evolution, 2014)
Celem artykułu jest zinwentaryzowanie obecnego dorobku badań dotyczących selekcji – głównego mechanizmu ewolucyjnego, aby odnaleźć mocne podstawy do przyjętego założenia, że selekcja nie odnosi się tylko do sił zewnętrznych (selekcja przez otoczenie), ale ma charakter złożony, warunkowany wielopoziomową perspektywą patrzenia na ten mechanizm. Rozpoznanie tego mechanizmu na poziomie mikro pozwoli wyjaśnić proces ewolucji organizacji. Wychodząc od microfoundations, wskazano na potrzebę badań uwarunkowań wewnętrznych. Następnie zarysowano mechanizm selekcji, zwykle identyfikowany z eliminowaniem mało efektywnych rutyn. Selekcja to mechanizm złożony i wymaga rozpoznania na poziomie jednostki, grupy i organizacji. Na każdym z tych poziomów obiektem selekcji są rutyny. Podkreślono także znaczenie koewolucyjnej perspektywy badania wielopoziomowej selekcji. Artykuł ma charakter teoriopoznawczy. Opracowano go na podstawie ekstensywnych studiów literaturowych popartych autorskim komentarzem
Management Forum, 2014, Nr 5, s. 53-63
Keywords: ewolucja; selekcja; koewolucja; evolution; selection; multilevel coevolution