Czynniki kształtujące wartość nieruchomości mieszkaniowych w kontekście uwarunkowań makro-, mikro- oraz ultraotoczenia - Mach, Łukasz (Factors determining the value of real estate in macro, micro and ultra environment, 2014)
W artykule przedstawiono czynniki kształtujące wartość nieruchomości mieszkaniowych w kontekście uwarunkowań makro-, mikro- oraz ultraotoczenia. Punktem wyjścia do klasyfikacji determinantów jako należących do makro-, mikro- oraz ultraotoczenia było przedstawienie cech wartościujących nieruchomości mieszkaniowe. Cechy te zgodnie z powszechnie obowiązującą literaturą podzielono na: fizyczne, ekonomiczne, prawne i środowiskowe. Zaproponowano również projekt zintegrowanego modelu szacowania nieruchomości mieszkaniowych, celem którego jest określenie wartości nieruchomości z uwzględnieniem zmiennych określających wartość nieruchomości oraz zmiennych wpływających na tę wartość. Do zmiennych określających wartość nieruchomości zaliczono zmienne diagnostyczne z ultraotoczenia, czyli determinanty specyfikujące konkretną nieruchomość. Natomiast do zmiennych wpływających na wartość nieruchomości przypisano determinanty umiejscowione w mikro- i makrootoczeniu.
Ekonometria = Econometrics, 2014, Nr 4 (46), s. 52-61
Keywords: wartość nieruchomości; sektor nieruchomości; rynek nieruchomości; makrootoczenie; mikrootoczenie; ultraotoczenie; nieruchomości mieszkaniowe; real estate value; real estate sector; real estate market; real estates