Wpływ rozszerzenia próbki przy generowaniu współczynników falkowych szeregu na trafność prognozy - Hadaś-Dyduch, Monika (Impact of sample extension in the generation of wavelet coefficients series on the accuracy of forecasts, 2014)
Celem badania jest ocena wpływu zaproponowanej metody rozszerzenia próbki na trafność prognozy szeregów, w tym przypadku indeksu WIG. Prognozę szeregu prezentującego WIG wykonano na podstawie modelu opartego na transformacie falkowej. Przed przystąpieniem do aplikacji rozszerzenia szeregu wejściowy szereg danych podzielono na próbki o parzystej liczbie obserwacji celem wyznaczenia dokładniejszych prognoz. W artykule skoncentrowano się tylko na dodatkowym rozszerzeniu próbki przy wyznaczaniu współczynników, omijając proces predykcji. Zatem nie opisano w artykule szczegółowo modelu zastosowanego do predykcji, ponieważ nie jest celem artykułu ocena zdolności predykcyjnych modelu, a jedynie wpływ na końcowy wynik prognozy metody rozszerzenia szeregu przy wyznaczaniu współczynników k a .
Ekonometria = Econometrics, 2014, Nr 4 (46), s. 62-71
Keywords: transformata falkowa; analiza wielorozdzielcza; predykcja WIG; predykcja szeregów; współczynniki falkowe; wavelet transform; multi-resolution analysis; prediction of WIG; prediction series; wavelet coefficients