Metody foresightowe w zarządzaniu – klasyfikacja metod i wybór metodyki - Ropuszyńska-Surma, Edyta (Foresight methods in management – classification and choice of methodology, 2014)
Celem artykułu jest przedstawienie zakresu zastosowania metod foresightowych w odniesieniu do sektora energetycznego. W artykule przedstawiono przesłanki badań foresightowych w kontekście zarządzania, wybrane klasyfikacje metod foresightowych i ogólne zalecenia dotyczące łączenia różnych metod badań. Przedstawiono rodzaj i zakres zastosowania tych metod w wybranych projektach foresightowych dedykowanych sektorowi energetycznemu o różnym zasięgu geograficznym. Przeprowadzono analizę porównawczą, wykorzystując materiały źródłowe. Łączenie metod przedstawiono przy wykorzystaniu diamentu Poppera. Wskazano zakres zastosowania metod foresightowych przede wszystkim w planowaniu strategicznym, ale również realizacji funkcji kontrolnej oraz motywacyjnej. Oczywiście klasyczne zastosowanie tych metod ma charakter prognostyczny
Ekonometria = Econometrics, 2014, Nr 4 (46), s. 121-134
Keywords: metoda Delphi; diament Poppera; triangulacja; Dolny Śląsk; strategia; Delphi method; Popper’s diamond; triangulation; Lower Silesia; strategy