Płaca minimalna a liczba młodych pracujących. Związki przyczynowe i prognozy wariantowe - Dańska-Borsiak, Barbara (The minimum wage versus labor demand of young people. Causal relationships and variant forecasts, 2014)
Płaca minimalna jest instrumentem polityki płac, wywierającym wpływ m.in. na koszty pracy oraz likwidowanie niekorzystnych form konkurencji. Zasadniczym celem pracy jest określenie wpływu zmian płacy minimalnej na liczbę młodych pracujących w Polsce. Wykazano, że zarówno poziom płacy minimalnej, jak i jej stosunek do wynagrodzenia przeciętnego są przyczynami w sensie Grangera liczby pracujących w wieku 15-29 lat w Polsce w okresie 1990-2013. Stwierdzono również, ceteris paribus, negatywny wpływ obu wymienionych zmiennych na liczbę młodych pracujących, przy czym w przypadku płacy minimalnej ten efekt jest opóźniony o jeden rok. Prognozy wariantowe do roku 2020 wskazują największą liczbę pracujących, jeśli płaca minimalna nie przekroczy 40% wynagrodzenia przeciętnego przy jednoczesnym utrzymaniu obecnego tempa wzrostu płacy minimalnej.
Ekonometria = Econometrics, 2014, Nr 4 (46), s. 151-162
Keywords: płaca minimalna; liczba pracujących; młodzi pracujący; współczynnik Kaitza; przyczynowość w sensie Grangera; minimum wage; number of employees; young employees; Kaitz index; Granger causality