Implementacja metody Maximum Difference Scaling w pakiecie MaxDiff programu R - Bartłomowicz, Tomasz (Implementation of maximum difference scaling in Max-Diff R packag, 2014)
Jednym z elementów badań marketingowych jest pomiar preferencji konsumentów, który może być realizowany m.in. z wykorzystaniem metody Maximum Difference Scaling. Metoda ta oprogramowana została m.in. w komercyjnych pakietach MaxDiff (Best- -Worst Scaling) firmy Sawtooth Software oraz w postaci modułu Latent GOLD Choice (Statistical Innovations). Jako odpowiedź na ww. oprogramowanie celem artykułu jest prezentacja autorskiego pakietu MaxDiff dla programu R, który w zakresie analizy statystycznej i ekonometrycznej należy do najważniejszych programów niekomercyjnych oferowanych na zasadach licencji GNU GPL („oprogramowania wolnego i otwartego”), a więc bezpłatnego i z dostępem do kodu źródłowego. W artykule zaprezentowane zostały funkcje pakietu MaxDiff oraz przykład zastosowania w badaniach marketingowych w celu pomiaru i analizy preferencji konsumentów.
Ekonometria = Econometrics, 2014, Nr 4 (46), s. 189-198
Keywords: pomiar preferencji konsumentów; Maximum Difference Scaling; MaxDiff; program R; consumers’ preferences