Zmiany dotacji do zatrudnienia osób niepełnosprawnych i ich konsekwencje dla sektora zakładów pracy chronionej i rehabilitacji zawodowej osób niepełnosprawnych - Politaj, Adriana (Changes in grants to employment of handicapped persons and their implications for employment in sheltered workshops and vocational rehabilitation, 2015)
Celem niniejszego opracowania jest próba krytycznej analizy wprowadzanych od 2008 roku zmian zasad dotowania zatrudnienia osób niepełnosprawnych i ich wpływu na sektor zakładów pracy chronionej oraz zatrudnienie osób niepełnosprawnych w warunkach chronionych. Dotacje do zatrudnienia osób niepełnosprawnych, wprowadzone w 2004 roku, stanowiły istotny instrument wsparcia wszystkich pracodawców zatrudniających osoby niepełnosprawne. Jednakże przyznawanie większych kwot zakładom pracy chronionej niż pracodawcom działającym na otwartym rynku pracy miało być rekompensatą za poniesione nakłady na stworzenie specjalnych warunków pracy i rehabilitacji w warunkach chronionych. Obniżenie tych kwot oraz zrównanie dotacji przyznawanych zakładom pracy chronionej z pracodawcami z otwartego rynku pracy było szczególnie niekorzystne dla sektora zakładów pracy chronionej i stało się główną przyczyną rezygnacji z tego statusu znacznej liczby przedsiębiorstw działających w warunkach chronionych
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2015, Nr 1 (22), s. 31-46
Keywords: zakłady pracy chronionej; osoby niepełnosprawne; dotacje do zatrudnienia; sheltered workshops; handicapped persons; grants to employment