Zasady rozliczania przez banki wynagrodzeń z tytułu oferowania produktów ubezpieczeniowych - Konieczny, Paweł (Accounting rules in banks in the field of bancassurance commissions, 2015)
Stosowane w bankach zasady rozliczania prowizji z tytułu bancassurance są niejednolite. Zaliczenie prowizji w całości na przychody okresu bieżącego jest rozwiązaniem preferowanym przez banki, ponieważ poprawia bieżące wyniki finansowe. Głównym czynnikiem wpływającym na wybór konkretnej zasady rozliczania prowizji jest rodzaj świadczonej usługi. Przyjęta zasada powinna zależeć również od czynników o charakterze rachunkowym, jak też od charakteru poszczególnych produktów. Powinna też ona być sformalizowana w polityce rachunkowości oraz poddana weryfikacji. Analiza warunków umów ubezpieczeń winna pozwolić na ocenę ich charakteru, właściwości i powiązań między produktami, co pozwoli bankowi ocenić, czy przyjęte zasady są zgodne z ustawą o rachunkowości oraz MSR
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2015, Nr 1 (22), s. 69-77
Keywords: bank; zakład ubezpieczeń; produkt ubezpieczeniowy; rachunkowość; klient; insurance company; bancassurance; accounting; customer