Oportunizm podmiotów i instytucji jako stymulator ryzyka systemowego - Szewc-Rogalska, Alina (Opportunism of entities and institutions as a systemic risk stimulator, 2015)
Celem pracy jest analiza zależności między oportunizmem podmiotów i instytucji a wzrostem ryzyka systemowego. Zastosowano metodę badawczą, która obejmuje m.in. rozpoznanie istoty i rodzajów oportunizmu, analizę transferu ryzyka kredytowego, identyfikację stymulatorów hazardu moralnego i ryzyka systemowego. Ponadto przedstawiono sposoby ograniczania oportunizmu i jego negatywnych konsekwencji. Wskazano, że hazard moralny stosowany przez duże instytucje finansowe prowadzi do kryzysu zaufania. To przekłada się na wzrost ryzyka systemowego. Konieczna jest poprawa jakości środowiska instytucjonalnego. Postulowane jest wdrażanie mechanizmów i instrumentów, które powinny wymuszać ponoszenie konsekwencji swoich działań oraz ograniczać nadmiernie ryzykowne zachowania
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2015, Nr 1 (22), s. 91-100
Keywords: oportunizm; hazard moralny; kryzys zaufania; ryzyko systemowe; opportunism; moral hazard; crisis of trust; systemic risk