Strategie doboru państw do portfela inwestycyjnego - Zaremba, Adam; Konieczka, Przemysław (Country selection strategies for portfolio management, 2015)
W niniejszym artykule zbadano i porównano 16 ilościowych strategii doboru państw do portfela inwestycyjnego, bazujących na międzyrynkowych efektach wartości, wielkości, momentum, jakości i zmienności. Badanie przeprowadzono na próbie obejmującej notowania giełdowe 78 państw w latach 1999-2014. Po uwzględnieniu odmiennych dla każdego z krajów stawek podatku od dywidendy, płynności oraz otwartości rynku finansowego stwierdzono, że wybrana strategia wykorzystująca wskaźnik zysku do ceny akcji (E/P) może stanowić dla inwestorów użyteczne narzędzie inwestycyjne. Inwestycje w kraje wyselekcjonowane na podstawie efektu momentum przynoszą zyski tylko na małych rynkach, a na dużych rynkach mogą prowadzić do osiągnięcia strat. Zyskowną strategią okazał się też wybór rynków z przewagą spółek o niskim zadłużeniu i wysokiej płynności. Wreszcie stwierdzono występowanie silnej relacji pomiędzy zmiennością i stopami zwrotu, mającej jednak odmienny charakter dla gospodarek otwartych i zamkniętych
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2015, Nr 1 (22), s. 101-119
Keywords: efekt wartości; efekt wielkości; momentum; efekt zmienności; anomalia niskiego ryzyka; efekty międzyrynkowe; analiza przekrojowa stóp zwrotu; inwestycje czynnikowe; dywersyfikacja międzynarodowa; wycena aktywów