Pomoc państwa w zakresie dożywiania dzieci i młodzieży w Polsce - Kowalska, Anna (State aid for children and youth in terms of feeding in Poland, 2015)
Od wielu lat obserwuje się w Polsce rosnący problem niedożywienia. Zja-wisko to na szerszą skalę zaczęło być widoczne wraz z postępującymi procesami trans-formacji systemowej. Obecnie około 2 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie, a 5 mln zmaga się z trudnymi warunkami życiowymi. W Polsce częściej ubóstwem ekonomicz-nym zagrożeni są ludzie młodzi, w tym dzieci. W 2013 r. dożywianiem objęto 162 tys. uczniów, tj. 7,4% wszystkich uczniów, a 11% potrzebujących dzieci nie zostało objętych programem dożywiania, z powodu braków środków. Celem pracy jest zaprezentowanie programu rządowego dotyczącego dożywiania ludności, w tym dzieci i młodzieży w Polsce, oraz wyników tej pomocy. W artykule zostaną wykorzystane dane Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej dotyczące programów pomocowych, a także dane pozyskane z wydawnictw GUS
Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2015, Nr 13 (19), s. 43-55
Keywords: program rządowy; dożywianie; finansowanie posiłków; government program; feeding; food subsidies