Uwagi o wzorze na momenty rozkładu prawdopodobieństwa Pólyi - Gerstenkorn, Tadeusz (Remarks on the formula for the moments of the Pólya probability distribution, 2015)
Rozkład prawdopodobieństwa zmiennej losowej może być scharakteryzo-wany przez podanie pewnych liczb zwanych parametrami rozkładu. Do najczęściej uży-wanych parametrów należą momenty. W pracy skoncentrujemy się na rozkładzie Pólyi, bowiem można z niego łatwo uzyskać jako przypadki szczególne lub odpowiednio gra-niczne ważne w statystyce rozkłady, takie jak dwumianowy, ujemny dwumianowy lub Poissona. W 1972 r. G. Mühlbach podał interesujące wzory na momenty rozkładu Pólyi. Autor ten nie wnikał w ocenę efektywności rachunkowej podanego wzoru na momenty zwykłe. Pokażemy, co ma znaczenie praktyczne, że wzór ten można przedstawić w prost-szej, wygodnej formie
Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2015, Nr 13 (19), s. 131-135
Keywords: rozkład Polyi; moment zwykły; the Pólya distribution; moments