O trwałym rozwoju - Ostasiewicz, Walenty (On the sustainable development, 2015)
Niniejszy artykuł stanowi wersję publikacyjną trzech referatów o tzw. zrównoważonym rozwoju. Pierwszy referat był wygłoszony w grudniu 2013 r. w Biało-wieży na konferencji organizowanej wspólnie przez Urząd Statystyczny w Białymstoku oraz Uniwersytet w Białymstoku. Drugi referat był wygłoszony w 2014 r. na konferencji zorganizowanej przez Katedrę Statystki Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Trzeci referat został wygłoszony w ramach akcji edukacyjnej prowadzonej przez PTS Oddział we Wrocławiu, również w 2014 r. Celem wszystkich referatów było wyjaśnienie znaczenia angielskiego terminu sustainable development, dokonanie przeglądu podsta-wowej literatury i jej krytyczne omówienie. Artykuł niniejszy ma taki sam cel. Wydawać by się mogło dziwne, że po upływie blisko 20 lat od kiedy wyrażenie „zrównoważony rozwój” pojawiło się w literaturze polskiej, zarówno w naukowej, jak i publicystycznej, propagandowej, politycznej itp. odważyłem się wystąpić z twierdzeniem, że pojęcie to wymaga wyjaśnienia. Niestety jest to prawda, którą poświadczają fragmenty publikacji przytoczone w ostatnim paragrafie tego artykułu. W spisie literatury wymienione są też prace godne polecenia jako lektura obowiązkowa, nie omawiam ich ze względu na ograniczone ramy artykułu
Śląski Przegląd Statystyczny = Silesian Statistical Review, 2015, Nr 13 (19), s. 183-208
Keywords: trwały rozwój; zachowanie planety; krytyka słownictwa; polskie publikacje; sustainable development; planet sustaining; critique Polish vocabulary