Wiedza i ontologie w temporalnych systemach inteligentnych - Mach-Król, Maria (Knowledge and ontologies in temporal intelligent systems, 2015)
W artykule przedstawiono kwestie temporalnego ujęcia wiedzy o dziedzinie ekonomicznej. Omówiono problematykę wiedzy temporalnej i inteligentnych systemów temporalnych, reprezentacji ontologii temporalnej oraz przedstawiono system PROTON − system wnioskujący dla temporalnych ontologii i baz wiedzy
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2015, Nr 1 (35), s. 28-35
Keywords: wnioskowanie temporalne; czas; temporalne systemy inteligentne; ontologia; wiedza ekonomiczna; otoczenie ekonomiczne; temporal inference; time; temporal intelligent systems; ontology; economic knowledge; economic environment