Dobór języka reprezentacji wiedzy w ontologiach dziedzinowych - Ziemba, Paweł; Jankowski, Jarosław; Wolski, Waldemar (Selection of knowledge representation language in the domain ontologies, 2015)
W artykule podjęto problem doboru języka reprezentacji wiedzy dla ontologii dziedzinowych. Przedstawiono w nim zastosowania ontologii jako narzędzia reprezentacji wiedzy oraz analizę formalizmów logicznych, takich jak: ramy, programowanie logiczne, logika opisowa, logika I rzędu i logika wspólna. Następnie analizie poddano szereg, klasycznych i opartych na znacznikach, języków reprezentacji wiedzy: Ontolingua, LOOM, OCML, FLogic, SHOE, RDF(S), OWL oraz OWL 2. Na podstawie analizy literatury usystematyzowano również związki i zależności pomiędzy poszczególnymi wersjami i profilami języka OWL. Artykuł kończy następująca konkluzja: język OWL 2 DL jest najbardziej ekspresywnym językiem zachowującym rozstrzygalność, w związku z czym charakteryzuje się on najwyższą stosowalnością w budowie ontologii dziedzinowych, umożliwiających wnioskowanie
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2015, Nr 1 (35), s. 84-100
Keywords: reprezentacja wiedzy; OWL; ontologia; baza wiedzy; knowledge representation; ontology; knowledge based