Przemysł spożywczy w Polsce i jego baza surowcowa - Kapusta, Franciszek (Food industry in Poland as a raw material base, 2015)
Celem opracowania było: scharakteryzowanie zmian w sposobach pozyskiwania żywności przez człowieka, ukazanie rozwoju przemysłu spożywczego i specyfiki jego działania, zdefiniowanie bazy surowców odnawialnych, scharakteryzowanie rozmiarów produkcji i skupu podstawowych produktów rolnych w latach 1990, 2000 i 2010, ukazanie zmian w rozmiarach koncentracji produkcji podstawowych produktów rolniczych w latach 2002 i 2010 oraz scharakteryzowanie zmian form zaopatrzenia przemysłu spożywczego w surowce rolnicze. Opracowanie powstało na podstawie literatury przedmiotu badań zwartej i ciągłej oraz informacji statystycznych [...]
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2015, Nr 2 (6), s. 9-27
Keywords: przemysł spożywczy; baza surowcowa; produkcja; skup; współpraca; przetwórstwo; food industry; material resources; production; purchase; cooperation; processing