Kryzys w Hiszpanii w latach 2008-2013 - Piętak, Łukasz (The crisis in Spain in the years 2008-2013, 2015)
Celem artykułu jest zbadanie przyczyn i skutków kryzysu gospodarczego w Hiszpanii w latach 2008-2013. Teoretyczno-empiryczny charakter artykułu zdeterminował wybór metod badawczych. Część teoretyczna obejmuje analizę literatury hiszpańskojęzycznej poświęconej zagadnieniom kryzysów gospodarczych gospodarki Hiszpanii. Z kolei część empiryczna bazuje na badaniach statystycznych. Materiał statystyczny zaczerpnięto z następujących baz danych: Annual Macro-Economic Database of the European Commission’s (AMECO), Instituto Nacional de Estadística (INE), Banco de España, Bolsa de Madrid. Przeprowadzone badania zmierzają do następującego stwierdzenia: kryzys hiszpańskiej gospodarki w latach 2008-2013 był rezultatem nawarstwienia się nierównowag makroekonomicznych w postaci narastającego deficytu rachunku obrotów bieżących bilansu płatniczego oraz nadmiernego poziomu zadłużenia sektora prywatnego [...]
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2015, Nr 2 (6), s. 70-94
Keywords: gospodarka Hiszpanii; kryzys ekonomiczny; boom kredytowy; konkurencyjność; odzyskiwanie równowagi; Spanish economy; economic crisis; credit boom; competitiveness; rebalancing