Luz organizacyjny jako potencjał odnowy organizacyjnej - Gabryś, Bartłomiej J.; Bratnicki, Mariusz (Organizational slack as the potential of organizational renewal, 2015)
Artykuł podejmuje próbę osadzenia fenomenu odnowy organizacyjnej w kontekście luzu organizacyjnego, definiowanego przez pryzmat podejścia zasobowego. Sformułowane cztery twierdzenia odnoszą się zarówno do odnowy organizacyjnej sensu stricto, jak i konfiguracji zasobów tworzących luz organizacyjny sensu largo. Nie bez znaczenia jest także próba powiązania konstruktu odnowy organizacyjnej z efektywnością organizacyjną. Całość artykułu logicznie zamyka propozycja implikacji zarówno dla teorii, jak i praktyki zarządzania
Management Forum, 2015, vol. 3, no. 1, s. 31-36
Keywords: odnowa organizacyjna; luz organizacyjny; ujęcie zasobowe; organizational renewal; organizational slack; Resource Based View