Odnowa strategiczna. Deliberacje przedstrategiczne - Krupski, Rafał (Strategic renewal. Pre-strategic deliberations, 2015)
Celem artykułu jest identyfikacja różnych, ontologicznych, epistemologiczno-metodycznych najważniejszych uwarunkowań strategii przedsiębiorstwa. Ich wielowariantowość, alternatywne postaci, zmuszają do wyborów decyzyjnych już w fazie przed formułowaniem szczegółowych strategii. Jest to ważny etap budowy strategii organizacji zwłaszcza wtedy, kiedy strategiczna odnowa jest głęboka, ma radykalny charakter. W artykule przedstawiono alternatywne rodzaje rozwoju przedsiębiorstwa, alternatywne orientacje strategiczne, alternatywny stosunek do wpływu otoczenia na działalność organizacji
Management Forum, 2015, vol. 3, no. 1, s. 37-41
Keywords: rozwój przedsiębiorstwa; orientacja strategiczna; kreowanie otoczenia; enterprise’s development; strategic orientation; environment creation