Kultura i przywództwo w organizacji jako potencjał procesów odnowy organizacyjnej - Gadomska-Lila, Katarzyna (Culture and leadership in an organisation as organisational renewal potential, 2015)
Odnowa organizacyjna jest procesem złożonym, a jego skuteczność determinuje wiele czynników. Celem artykułu jest analiza roli kultury organizacyjnej i przywództwa w tym procesie. Na podstawie analiz desk research opisano zależności między poszczególnymi kategoriami. Wyniki analiz potwierdziły, że kultura organizacyjna i będące jej źródłem przywództwo odgrywają bardzo ważną rolę w procesie odnowy organizacyjnej, a nierzadko są wręcz krytyczne dla jej powodzenia. Podstawowe aktywności liderów, zwłaszcza odnoszące się do tworzenia wizji przekształceń oraz budowania sprzyjającej kultury organizacyjnej, są istotnymi determinantami skuteczności procesów odnowy. Pozwala to również wskazać pewne implikacje dla praktyki gospodarczej, w głównej mierze dotyczące kształtowania postaw liderów i kierunków rozwoju pożądanych wzorów kulturowych
Management Forum, 2015, vol. 3, no. 1, s. 70-76
Keywords: odnowa organizacyjna; potencjał odnowy; kultura organizacyjna; przywództwo; organisational renewal; renewal potential; organisational culture; leadership