Czujniki optyczne na bazie kryształów fotonicznych - projektowanie, analiza i wytwarzanie - Zakrzewski, Adrian (Optical sensors based on photonic crystals - design, analysis and fabrication, 2015)
W rozprawie doktorskiej opisano wyniki prac badawczych dotyczących projektowania, analizy oraz wytwarzania czujników optycznych na bazie kryształów fotonicznych. Przeprowadzono wymagane analizy numeryczne oraz wykonano model funkcjonalny w celu charakteryzacji czujnika
Keywords: kryształ fotoniczny; czujnik gazu; zjawisko slow light