Bezpośrednie inwestycje zagraniczne i wzrost gospodarczy w państwach G-5 oraz BRICS – analiza przyczynowości w sensie Grangera - Folfas, Paweł (Foreign Direct Investments and economic growth in G-5 and BRICS countries – Granger causality analysis, 2015)
Opracowanie dotyczy związku między strumieniami napływających BIZ a wzrostem realnego PKB w dziesięciu państwach: we Francji, Japonii, Niemczech, USA i Wielkiej Brytanii oraz w Brazylii, Chinach, Indiach, Rosji i RPA w latach 1971-2012. Analiza oparta jest na teście przyczynowości w sensie Grangera, a celem badania jest odpowiedź na pytanie, czy występuje jednokierunkowa czy dwukierunkowa (lub nie występuje wcale) przyczynowość między strumieniami napływających BIZ a wzrostem realnego PKB w dziesięciu gospodarkach należących do grup G-5 i BRICS. Na podstawie przeprowadzonych testów przyczynowości w sensie Grangera przynajmniej jednokierunkowa przyczynowość między strumieniami napływających BIZ a wzrostem realnego PKB jest potwierdzona tylko w dwóch z dziesięciu analizowanych państw (w Japonii i Indiach). W świetle wyników badania empirycznego oraz przeglądu literatury sformułowanie wniosków dotyczących wszystkich gospodarek lub chociażby wszystkich krajów wysoko rozwiniętych czy rozwijających się nie jest możliwe. Zasadne jest stwierdzenie, że związek przyczynowo-skutkowy między napływami BIZ a wzrostem realnego PKB jest kwestią indywidualną danej gospodarki i prawdopodobnie zależy od specyficznych czynników danej gospodarki goszczącej, a także od okresu analizy
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2015, Nr 3 (7), s. 30-45
Keywords: bezpośrednie inwestycje zagraniczne; foreign direct investment; wzrost gospodarczy; G-5; BRICS; przyczynowość w sensie Grangera; economic growth; Granger causality