Przeobrażenia rolnictwa polskiego w latach 2003-2013 - Kapusta, Franciszek (Transformations of Polish agriculture in the years 2003-2013, 2015)
Minęło 10 lat przynależności Polski do Unii Europejskiej i objęcia polskiego rolnictwa zasadami wspólnej polityki rolnej. Taki jubileusz skłania do refleksji nad przemianami zachodzącymi w rolnictwie. Celem opracowania było: a) ukazanie wielkości środków finansowych wypłacanych rolnikom w ramach wspólnej polityki rolnej i źródeł ich pochodzenia, b) przedstawienie przemian w rolnictwie w zakresie: czynników produkcji, powierzchni upraw oraz produkcji głównych ziemiopłodów ogółem oraz na 1 mieszkańca, chowu zwierząt gospodarskich, produkcji głównych produktów zwierzęcych ogółem oraz na 1 mieszkańca, produktywności (ziemi, pracy i środków trwałych), towarowości i dochodowości (ziemi i pracy), samowystarczalności w zakresie produkcji i zużycia: zbóż podstawowych, ziemniaków, mleka krowiego, jaj kurzych oraz mięsa i podrobów. Jako okres bazowy do porównań przyjęto lata 2001-2003, tj. trzylecie przed akcesją Polski do Unii Europejskiej, natomiast ostatni okres to lata 2011-2013, ze względu na dostępność zweryfikowanych informacji statystycznych [...]
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2015, Nr 3 (7), s. 82-99
Keywords: rolnictwo; Wspólna Polityka Rolna; wsparcie; dopłaty; produktywność; samowystarczalność; agriculture; Common Agricultural Policy; support; subsidies; productivity; self-sufficiency