Zagraniczne spółki zależne polskich przedsiębiorstw – propozycja problematyki badawczej - Ćwik, Krzysztof (Foreign subsidiaries of Polish companies – a proposal of research issue, 2015)
Artykuł podejmuje dyskusję na temat funkcjonowania zagranicznych spółek zależnych polskich przedsiębiorstw. Na podstawie analizy literatury i wyników badań zaproponowano hipotezę, która mówi, że zakładanie spółek zależnych przez polskie przedsiębiorstwa nie przebiega według procesów proponowanych przez modele fazowe, ale charakteryzuje się pewnym stopniem „skokowości”. Początkowa faza internacjonalizacji polskich przedsiębiorstw oraz motywy, którymi się kierują, skłoniła do sformułowania dwóch innych hipotez. Pierwsza z nich mówi, że zagraniczne spółki zależne polskich przedsiębiorstw odgrywają w większości przypadków rolę realizatora według typologii Ch.A. Bartletta i S. Ghoshala, a druga, że w większości przypadków są to podmioty, które w typologii A.K. Gupty i V. Govindarajana noszą miano implementora
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2015, Nr 2 (23), s. 9-25
Keywords: foreign direct investment; internacjonalizacja; spółka zależna; bezpośrednie inwestycje zagraniczne; internationalization; subsidiary