Metodologiczne podstawy projektowania modeli dojrzałości - Głuszek, Ewa; Kacała, Joanna (Metodologiczne podstawy projektowania modeli dojrzałości, 2015)
Modele dojrzałości stanowią swego rodzaju kompendium wiedzy z danej dziedziny oraz przewodnik dla menedżerów, przekładający wiedzę na konkretne działania mające na celu zmienianie i usprawnianie organizacji. Opisują one ewolucyjną ścieżkę rozwoju umożliwiającą organizacji przejście od stanu niespójnych, doraźnych działań biznesowych do działań uporządkowanych, monitorowanych i zarządzanych. Artykuł przedstawia i porównuje dwie procedury projektowania modeli dojrzałości oraz zasady projektowania (Design Principles), czyli kryteria, którym powinien odpowiadać model dojrzałości jako rezultat procesu projektowania, pomagające potencjalnym użytkownikom w porównywaniu i ocenie istniejących modeli. Celem artykułu jest ocena modelu doskonałości EFQM pod kątem spełniania kryteriów użyteczności i aplikacyjności zawartych w Design Principles. Model doskonałości EFQM jest przykładem dobrze zaprojektowanego modelu preskryptywnego, który wystarczająco uwzględnia najważniejsze kryteria użyteczności
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2015, Nr 2 (23), s. 26-42
Keywords: dojrzałość; modele dojrzałości; zasady projektowania; EFQM; maturity; maturity models; EFQM design principles