Ocena wybranych zwyczajów żywieniowych młodzieży licealnej - Orkusz, Agnieszka; Babiarz, Monika (Assessment of selected dietary habits of secondary school students, 2015)
Żywienie to jeden z najważniejszych czynników warunkujących prawidłowy wzrost i rozwój człowieka. Niewłaściwe żywienie jest podłożem do powstania i rozwoju otyłości, nadciśnienia tętniczego czy miażdżycy. Celem pracy była ocena zachowań młodzieży licealnej z Jawora z uwzględnieniem wybranych zwyczajów żywieniowych i aktywności fizycznej. W badaniach udział wzięło 168 respondentów (108 dziewcząt i 60 chłopców). Dane uzyskano metodą wywiadu. Nieprawidłowe zwyczaje żywieniowe występowały zarówno u dziewcząt, jak i chłopców, przy czym stwierdzono statystycznie istotny wpływ płci w tym zakresie. Główne błędy to nieregularność spożywania posiłków, pomijanie pierwszego i drugiego śniadania oraz podwieczorku, a także dość częste dojadanie między posiłkami. Poziom aktywności fizycznej respondentów przedstawiał się niekorzystnie. Wyniki badań wskazują, iż niezbędne jest prowadzenie edukacji żywieniowej wśród młodzieży w celu kształtowania prawidłowych zachowań żywieniowych i korygowania błędów
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2015, Nr 2 (17), s. 31-40
Keywords: zwyczaje żywieniowe; żywienie; aktywność fizyczna; młodzież; dietary habits; nutrition; physical activity; youth