Big data w statystyce publicznej – nadzieje, osiągnięcia, wyzwania i zagrożenia - Beręsewicz, Maciej; Szymkowiak, Marcin (Big data in official statistics – hopes, achievements, challenges and risks, 2015)
W artykule opisany został aktualny stan wykorzystania tzw. big data w statystyce oficjalnej. Przedstawione zostały doświadczenia wybranych – krajowych urzędów statystycznych w praktycznym zastosowaniu danych pochodzących od operatorów telefonii komórkowej, czujników ruchu, z portali społecznościowych czy danych transakcyjnych na potrzeby statystyki publicznej. Sformułowane zostały również szanse, wyzwania i zagrożenia, jakie stoją przed urzędami statystycznymi w wykorzystaniu tego typu informacji w nurcie statystyki publicznej
Ekonometria = Econometrics, 2015, Nr 2 (48), s. 9-22
Keywords: Big Data; statystyka publiczna; internetowe źródła danych; official statistics; internet data sources