Diamenty jako przykład inwestycji alternatywnej - Potrykus, Marcin (Diamonds as an example of alternative investment, 2015)
W artykule scharakteryzowano determinanty decydujące o powodzeniu inwestycji w diamenty. Cel artykułu to zbadanie, jak masa, czystość, szlif, kolor, jednostka certyfikująca i kształt wpływają na cenę diamentu. Aby określić wpływ tych cech na cenę diamentu, zbudowano pięć modeli ekonometrycznych. Dla realizacji postawionego celu badawczego wykorzystano charakterystyki dla ponad 265 tysięcy diamentów. W wyniku przeprowadzonej analizy stwierdzono, że im cięższy kamień, tym większe różnice w cenie ze względu na warianty badanych cech. Przeciętna różnica w wycenie diamentów o jednostopniowej różnicy w barwie wynosi ponad 11%. Dla czystości jest to ponad 8%, a dla jakości szlifu niespełna 5%. Ponadto najdroższe kamienie są certyfikowane przez instytucje GIA, AGS i HRD, najdroższy zaś z 10 analizowanych kształtów diamentu to postać kulista
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2015, Nr 2 (23), s. 110-126
Keywords: inwestycja; alternatywa; diamenty; determinanty inwestycji; alternative investment; diamonds; determinants of investment