Problem nierówności dochodowych i ubóstwa w wieloetnicznym społeczeństwie Malezji - Gliniak, Paweł (Income inequality and poverty problem in multiethnic population of Malaysia, 2015)
Celem artykułu jest analiza problemu nierówności dochodowych oraz ubóstwa wśród grup etnicznych Malezji. Rząd, mimo zastanych uwarunkowań historycznych, społecznych i gospodarczych, które pozostawili po sobie brytyjscy kolonialiści, sprawnie rozwiązał tę kwestię. Osiągnął to dzięki faktycznej koncentracji na zagadnieniu w trakcie implementacji długoterminowych programów rozwojowych, które zapoczątkowano w latach 70. Bezpośrednią przyczyną wdrożenia tychże programów był wybuch przemocy w 1969 r. skierowany przeciw majętniejszym Chińczykom. Współcześnie Malezję można uznać za przykład kraju, który sprawie poradził sobie z redukcją zarówno nierówności, jak i ubóstwa przy osiąganiu jednocześnie wysokiego wzrostu gospodarczego. Należy jednak podkreślić, że w trakcie wyrównywania różnic dochodowych, na przestrzeni lat, między Bumiputera a pozostałymi grupami etnicznymi zwiększyły się nierówności polityczne i społeczne. Współcześnie oddziałują one negatywnie na ekonomię i populację Malezji oraz mają wpływ na polityczną destabilizację państwa.
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2015, Nr 2 (4), s. 49-67
Keywords: Malezja; ubóstwo; nierówności dochodowe; grupy etniczne Malezji; Malaysia; poverty; income inequalities; ethnic groups of Malaysia