Indywidualne koszty i efekty inwestycji w wyższe wykształcenie - Natalli, Krzysztof (Individual costs and effects of investments in higher education, 2015)
Głównym celem artykułu jest zestawienie indywidualnych kosztów i efektów inwestycji w wyższe wykształcenie. Analiza i krytyka piśmiennictwa ma pozwolić na ustalenie, jakie konkretne kategorie kosztów i efektów indywidualnych inwestycji w wyższe wykształcenie należy uwzględnić przy szacowaniu rentowności takiej inwestycji. Badanie rentowności indywidualnych inwestycji w wyższe wykształcenie w Polsce staje się istotnym zagadnieniem. Rosnący w ostatnim dziesięcioleciu odsetek osób z wyższym wykształceniem w Polsce przy jednoczesnych coraz większych problemach w znalezieniu satysfakcjonującej pracy przez absolwentów wyższych uczelni poddaje w wątpliwość zasadność takiej inwestycji. Jednocześnie polskie uczelnie oraz Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego nie prowadzą badań dotyczących rentowności poszczególnych kierunków studiów. Utrudnia to dostosowanie kierunków studiów do potrzeb rynku pracy oraz podjęcie decyzji o wyborze kierunku studiów przez przyszłych studentów.
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2015, Nr 2 (4), s. 85-99
Keywords: efekty inwestycji w wyższe wykształcenie; rentowność inwestycji w wyższe wykształcenie; effects of investments in higher education; rate of return of investments in higher education