Polityka rodzinna państwa we współczesnej Polsce - Szczepaniak-Sienniak, Joanna (The state family policy in Poland after 2008, 2015)
Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na zmiany w polityce państwa wobec rodziny, jakie nastąpiły po 2008 r., od kiedy to obserwować można znamienny wzrost zaangażowania państwa (rządu) w sprawy rodziny. Ów stan rzeczy jest godny podkreślenia z dwóch głównych powodów. Po pierwsze, wydaje się, że tak wyraźnego zwiększenia działań polskich władz rządowych na rzecz rodzin nie było od przełomu ustrojowego. Dotychczas w potransformacyjnej rzeczywistości naszego kraju dostrzec można było raczej wycofywanie się państwowych instytucji z zadań społecznych. Po drugie zaś należy zauważyć, że ów wzrost zaangażowania przypada na okres kryzysu ekonomicznego, a zatem nastąpił pomimo szczególnych wyzwań wobec gospodarki oraz zagrożeń dla możliwości ingerencji państwa w sprawy społeczne. Owe zmiany i ich uwarunkowania są warte uwagi m.in. w kontekście ostatnio ożywionej na gruncie polityki społecznej i ekonomii dyskusji, dotyczącej kierunków przeobrażeń zadań współczesnego państwa opiekuńczego (welfare state).
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2015, Nr 2 (4), s. 100-115
Keywords: polityka rodzinna; państwo; rząd; polityka społeczna; family policy; state; government; social policy