Zastosowanie funkcji przynależności w analizie subiektywnego postrzegania jakości życia - Dudek, Hanna; Szczęsny, Wiesław (Application of membership function in the analysis of subjective perception of quality of life, 2015)
W pracy podjęto się wielowymiarowej analizy subiektywnego postrzegania jakości życia z zastosowaniem elementów teorii zbiorów rozmytych. Wykorzystano dane z badania „Diagnoza społeczna” przeprowadzonego w 2013 r. Analizą objęto 16 cech odnoszących się do oceny własnego zadowolenia z poszczególnych dziedzin i aspektów życia. Każda z tych cech jest cechą jakościową mierzoną na skali 7-stopniowej. W celu przekształcenia cech jakościowych w cechy ilościowe, o wartościach z przedziału [0, 1], zastosowano funkcje przynależności. Do agregacji 16 cech wykorzystano różne systemy wag. Stwierdzono, że dla analizowanych danych wybór wag nie wpływał istotnie na rozkład syntetycznych wskaźników. W kolejnym etapie dokonano analizy subiektywnego postrzegania jakości życia w różnych grupach socjodemograficznych. Do czynników różnicujących analizowane zjawisko zaliczono: płeć, miejsce zamieszkania, liczbę osób w gospodarstwie domowym, poziom wykształcenia, wiek.
Ekonometria = Econometrics, 2015, Nr 4 (50), s. 62-78
Keywords: funkcja przynależności; jakość życia; wielowymiarowa analiza danych; membership function; quality of life; multidimensional data analysis