Badanie kohort firm w analizie trwania - Markowicz, Iwona (The study of firms’ cohorts in the duration analysis, 2015)
Praca ma charakter teoretyczno-badawczy. Część pierwsza obejmuje prezentację dorobku naukowego w literaturze zagranicznej i polskiej oraz autorską systematykę metod analizy żywotności firm (statystyczno-ekonometryczne badanie kohort firm). Omówiono sposoby cenzurowania danych. W części empirycznej zaprezentowano przykładowe wyniki badania podmiotów gospodarczych powstałych w województwie zachodniopomorskim w latach 2009-2011 (kohorta) i obserwowanych do 31 grudnia 2013 roku. Badania kohort firm, tak jak kohort ludzi, prowadzi się z wykorzystaniem metod analizy przeżycia (trwania). W artykule przedstawiono możliwość zastosowania tablic trwania i funkcji intensywności (hazardu) likwidacji firm. Funkcja ta może przybierać typowy kształt odwróconej litery U.
Ekonometria = Econometrics, 2015, Nr 4 (50), s. 105-125
Keywords: firmy; tablice trwania; hazard; firms; duration tables