Rola Japonii w regionie Azji i Pacyfiku – handel zagraniczny oraz bezpośrednie inwestycje zagraniczne - Jankowiak, Anna H. (The role of Japan in the Asia and Pacific region – international trade and foreign direct investment, 2016)
Japonia jako jeden z wysoko rozwiniętych krajów świata od wielu lat odgrywa znaczącą rolę w regionie Azji i Pacyfiku. To właśnie kraje regionu są rynkiem docelowym dla produktów japońskich i kapitału japońskiego. Poprzez handel zagraniczny oraz bezpośrednie inwestycje zagraniczne Japonia wpływa na kształt relacji w regionie i proces azjatyckiego regionalizmu. Stale ok. 50% japońskiego eksportu trafia do państw azjatyckich, a podobny procent importu japońskiego pochodzi z badanego regionu. Japonia jest także znaczącym eksporterem kapitału w postaci inwestycji zagranicznych do państw regionu, gdzie trafia ich znaczna część. Handel i inwestycje zagraniczne to tylko część wskaźników świadczących o roli Japonii w regionalizmie Azji i Pacyfiku, lecz są to czynniki wyraźnie wskazujące na duże zaangażowanie Japonii w regionie. Celem artykułu jest przedstawienie roli, jaką odgrywa Japonia w procesach regionalizmu azjatyckiego. Cel ten zostanie zrealizowany przez analizę japońskiego handlu zagranicznego i strumieni napływu i odpływu bezpośrednich inwestycji zagranicznych
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2016, Nr 1 (9), s. 53-64
Keywords: regionalizm w regionie Azji i Pacyfiku; Japonia; handel zagraniczny; bezpośrednie inwestycje zagraniczne; regionalism in the Asian and pacific region; Japan; international trade; foreign direct investment