Dobre praktyki zarządzania w administracji samorządowej - Cyfert, Szymon; Szumowski, Witold (Good management practices in local authority, 2015)
W niniejszym artykule przedstawiony zostanie opis dobrych praktyk wykorzystywanych w procesach zarządzania urzędami administracji samorządowej. Kierując się w odniesieniu do dobrych praktyk pragmatyczną optyką, autorzy opisali te rozwiązania, których implementacja nie jest w istotny sposób uzależniona od osiągnięcia przez podmioty administracji samorządowej określonego poziomu dojrzałości: metody zarzadzania jakością (w tym: TQM oraz certyfikację ISO, model doskonałości EFQM), wspólną metodę oceny CAF oraz metody zarządzania strategicznego (Strategiczna Karta Wyników)
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2015, Nr 4 (25), s. 38-59
Keywords: administracja publiczna; zarządzanie publiczne; dobre praktyki; public administration; public management; good practices