Narzędzia informatyczne inteligencji biznesowej wspomagające realizację projektów w przedsiębiorstwach - Pondel, Jolanta (Business Intelligence IT tools supporting the execution of projects in enterprises, 2015)
Realizowane przez przedsiębiorstwa projekty obarczone są dużym stopniem ryzyka i niepewności. Projekty to działania, które charakteryzują się niewielką powtarzalnością i bardzo dużym stopniem złożoności, co powoduje, że nie da się dokładnie przewidzieć wszystkich zdarzeń i zadań prowadzących do ich finalnej realizacji. Dla powodzenia projektu kluczową rolę odgrywa stałe ulepszanie działań, polegające na wyciąganiu wniosków i poprawianiu jakości działań wynikających z poprzednio prowadzonych projektów. Niezbędne staje się więc wykorzystanie narzędzi informatycznych, które ułatwiają pozyskiwanie, gromadzenie i przekazywanie informacji oraz stanowią podstawę do przeprowadzania analiz i podejmowania trafnych decyzji. Dzięki wykorzystaniu właściwych narzędzi informatycznych przedsiębiorstwo może osiągnąć zamierzony cel w sposób najbardziej efektywny. Zadaniem artykułu jest ukazanie praktyki posługiwania się narzędziami Business Intelligence (BI) w przedsiębiorstwach ze względu na ich wykorzystanie, wzrost usprawnień działań projektowych, a także bariery wdrożeń. Opisane zostaną również narzędzia i technologie BI
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2015, Nr 4 (25), s. 91-104
Keywords: działania w organizacji; projekt; Business Intelligence; narzędzia BI; enterprise activities; project; business intelligence; BI tools