Klasyfikacja modeli zarządzania innowacjami - Ćwiklicki, Marek (Classifications of business models innovation, 2015)
Celem badawczym jest identyfikacja i analiza modeli zarządzania innowacjami. W artykule wykorzystano krytyczną analizę piśmiennictwa dotyczącą biznesowych modeli innowacji (business model innovation, innovation governance models) i ich klasyfikacji, zawierającą syntezę badań nad tymi modelami pochodzących z ostatnich kilku lat. Po omówieniu podstawowych definicji biznesowych modeli innowacji zaprezentowano wybrane współczesne klasyfikacje tych modeli. Do stosowanych kryteriów należą: architektura organizacyjna, podział odpowiedzialności i strategia organizacji. W wyniku analizy przedstawiono znaczenie tworzenia takich klasyfikacji z punktu widzenia: teorii, metodologii i empirii, a w zakończeniu sformułowano wnioski o konieczności podjęcia prac syntezujących istniejący stan wiedzy, pozwalających na przeprowadzenie badań komparatystycznych w obszarze modeli zarządzania innowacjami
Management Forum, 2015, vol. 3, no. 4, s. 27-31
Keywords: modele biznesowe; zarządzanie innowacjami; klasyfikacja; business models; innovation governance; classification