Od systemów znormalizowanych do doskonałości biznesowej - Kacała, Joanna; Wierzbic, Arkadiusz (From standardized systems to business excellence, 2015)
Model doskonałości EFQM i systemy zarządzania jakością zgodne z ISO 9001 to narzędzia służące doskonaleniu organizacji. Jako takie podlegają porównaniom względem wielu aspektów, m.in. efektów uzyskiwanych z ich wdrożenia. Celem niniejszego artykułu jest określenie, czy takie porównania są zasadne i na jakie elementy należy zwrócić uwagę, prowadząc takie działania. Zastosowana metoda badawcza to analiza piśmiennictwa i wnioskowanie na podstawie analizy wskazówek modelu EFQM i normy ISO 9001. W artykule przedstawiono wyniki niektórych badań porównawczych, dokonano krytycznej analizy ich zasadności, a następnie przedstawiono relacje pomiędzy obydwoma narzędziami zarządzania. Wnioskiem głównym jest stwierdzenie, że przy dokonywaniu porównań konieczne jest wzięcie pod uwagę, że system ISO 9001 i model doskonałości EFQM to narzędzia, które mają inne cele, inną konstrukcję i odpowiadają na różne potrzeby wdrażających je organizacji
Management Forum, 2015, vol. 3, no. 4, s. 32-39
Keywords: doskonałość biznesowa; zarządzanie jakością; model EFQM; ISO 9001; business excellence; quality management; EFQM Excellence Model