Zarządzanie portfelem projektów jako przejaw dążenia organizacji do doskonałości - Wąsowicz, Marek (Project portfolio management as a way to achive organizational excellence, 2015)
Artykuł opisuje zagadnienie zarządzania wieloma projektami w organizacji. Jest to przejście od podejścia operacyjnego do zarządzania projektami, zorientowanego na pojedyncze projekty, do strategicznego zarządzania portfelem projektów. Pierwsza część artykułu wyjaśnia naturę zarządzania portfelem projektów. W drugiej części autor prezentuje wyniki badań dotyczące realizacji celów projektów i organizacji przez kierowników projektu. Holistyczne spojrzenie na organizację pozwala na podnoszenie sprawności i skuteczności działań. Nie skupiamy się wtedy na maksymalizowaniu korzyści płynących z pojedynczych projektów, ale najważniejszy jest dla nas jak najlepszy wynik portfela projektów, a w konsekwencji całej organizacji. Autor nie chciał wytworzyć złudnego poczucia, że zarządzanie portfelem projektów rozwiąże wszystkie problemy w obszarze zarządzania projektami. Wdrożenie jednak tego rozwiązania w organizacji realizującej projekty sprzyja postrzeganiu organizacji jako całości, a nie kultywowaniu tzw. silosów projektowych czy wysp operacyjnych. Należy oczekiwać, że ten trend w najbliższych latach będzie się szybko rozwijać, podnosząc efektywność organizacji realizujących projekty
Management Forum, 2015, vol. 3, no. 4, s. 40-43
Keywords: doskonałość; portfel projektów; zarządzanie projektami; excellence; project portfolio; project management