Cykl PDCA w zarządzaniu antykryzysowym na przykładzie polskich przedsiębiorstw - Starosta, Anna (PDCA cycle in crisis management on the example of Polish enterprises, 2016)
Przedsiębiorstwa coraz bardziej są narażone na kryzys. Muszą w związku z tym zarządzać antykryzysowo; aby zapobiegać kryzysom i jak najlepiej się do nich przygotować. Okazuje się jednak; że jest to bardzo trudne zadanie. Dlatego konieczne jest doskonalenie działań w ramach poszczególnych faz zarządzania antykryzysowego. Jedną z metod jest wykorzystanie cyklu PDCA. Z badań przeprowadzonych za pomocą kwestionariusza ankietowego w 2015 r. na próbie 60 przedsiębiorstw wynika; że kadra zarządzająca ma niewielką świadomość narzędzi i działań związanych z doskonaleniem zarządzania antykryzysowego. Problemem jednak okazuje się nie sama znajomość sposobów doskonalenia; lecz zarządzanie antykryzysowe. W artykule zaprezentowano wynikające z przeprowadzonych badań działania w ramach faz zarządzania antykryzysowego; uwzględniające cykl PDCA; które uzupełniono o propozycje teoretyczne. Celem tekstu jest zaprezentowanie podejścia przedsiębiorstw do podejmowanych działań doskonalących za pomocą cyklu PDCA w poszczególnych fazach zarządzania antykryzysowego
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2016, Nr 1 (26), s. 142-151
Keywords: zarządzanie antykryzysowe; fazy zarządzania antykryzysowego; cykl PDCA; crisis management; phases of the crisis management; PDCA cycle