Partnerzy czy przeciwnicy – wybrane aspekty relacji między podwładnymi i przełożonymi - Baruk, Agnieszka Izabela (Partners or rivals – chosen aspects of relations between subordinates and supervisors, 2016)
W artykule przedstawiono zagadnienia związane z relacjami wertykalnymi. Dążono do znalezienia odpowiedzi; czy przełożeni i podwładni są partnerami; czy też paradoksalnie – przeciwnikami? Szukając jej; podjęto próbę osiągnięcia 3 celów badawczych i zweryfikowania hipotezy; iż sposób traktowania podwładnych przez przełożonych jest kluczową determinantą zadowolenia odczuwanego przez pracowników. Dane pierwotne poddano analizie korespondencji. Jej wyniki potwierdziły postawioną hipotezę. W artykule analizie poddano także 6 innych zmiennych; badając charakter i siłę zależności między nimi i zadowoleniem respondentów oraz ich gotowością do rekomendowania pracodawcy. Pozwoliło to na hierarchiczne uporządkowanie zidentyfikowanych zależności i wyciągnięcie istotnych wniosków końcowych cechujących się znaczną wartością poznawczą i aplikacyjną
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2016, Nr 2 (27), s. 33-45
Keywords: podwładny; przełożony; partner; przeciwnik; relacja; subordinate; supervisor; rival; relation