Paradoksalne i nieparadoksalne oksymoronizmy w strategiach zarządzania kompetencjami pracowniczymi – refleksje badawcze - Stor, Marzena (Paradoxical and nonparadoxical oxymora in the strategies of competency management – research reflections, 2016)
Głównym celem artykułu jest zaproponowanie takich oksymoronicznych związków wyrazowych, które trafnie desygnują zjawiska o paradoksalnym charakterze, które zidentyfikowano w międzynarodowych badaniach empirycznych poświęconych zarządzaniu kompetencjami. Badania były współfinansowane przez Unię Europejską w ramach projektu Erasmus+ i zostały przeprowadzone w Polsce, Hiszpanii i Austrii. Refleksja badawcza, jaka pojawiła się w wyniku analizy zgromadzonych danych w zakresie strategii zarządzania kompetencjami, skłoniła autorkę do dokonania podziału oksymoronów na paradoksalne i nieparadoksalne. Natomiast ostatecznym rezultatem podjętych rozważań jest próba wprowadzenia do języka zarządzania takich nieparadoksalnych oksymoronów, jak hierarchiczny egalitaryzm, elastyczna formalizacja, teraźniejsza przyszłość, kolektywny indywidualista, kobieca męskość, indywidualistyczny kolektywizm i męska kobiecość
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2016, Nr 2 (27), s. 164-185
Keywords: zarządzanie kompetencjami; strategie; oksymorony; paradoksy; competency management; strategies; oxymora; paradoxes